2007-08-22

BioMar introducerer udviklingskonceptet BioSustain

Produktbillede fra virksomheden Schouw & Co., Aktieselskabet - BioSustain

BioMar, der er en af verdens største producenter af foder til industrialiseret fiskeopdræt, har netop introduceret udviklingskonceptet, BioSustain*, der understøtter og fremmer bæredygtig produktion** af fremtidens fiskefoder. Konceptet blev afsløret for få dage siden på den internationale Aqua Nor-messe i Trondheim i Norge – én af branchens vigtigste messer.

"Vi ser bæredygtig produktion af fiskefoder som en nødvendig forudsætning for at beskytte og udvikle en velfungerende akvakultur på verdensplan. Som mennesker er vi jo afhængige af en akvakultur, der er sund og i konstant balance", siger adm. direktør Nils Agnar Brunborg, BioMar Holding A/S, der er 68,8% ejet af Schouw & Co. og desuden noteret på Københavns Fondsbørs.

"Akvakultur er en stærkt voksende industri, da flere og flere mennesker verden over efterspørger fiskeretter. Når vi i BioMar fokuserer på bæredygtighed i produktion af fiskefoder, er det for at beskytte naturen og spare på Jordens knappe ressourcer, samtidig med at vi sikrer fortsat produktion af kvalitetsfoder".

"Tidligere blev fiskefoder udelukkende produceret af havets naturlige råvarer i form af industrifisk og dermed fiskeolie og fiskemel. Men den tiltagende globale reducering af denne fiskebestand har fået BioMar til at udvikle smartere og mere bæredygtige måder at udnytte fiskeolie og fiskemel på samt i stigende grad finde metoder, der kan erstatte industrifisk med vegetabilske råvarer", forklarer Nils Agnar Brunborg.

Fødevaresikkerhed, bæredygtighed og lønsomhed går hånd i hånd Ved at implementere BioSustain-konceptet bidrager BioMar til ikke kun at forvalte og spare på havets naturlige ressourcer på ansvarlig vis. Fuldt implementeret vil BioSustain dels sikre den bedst tænkelige sikkerhed i selve produktionen, dels højne kvalitetsstandarden for fødevarer, og endelig hjælpe fiskeopdrætterne til at opnå en større lønsomhed i deres forretning.

"Næste skridt i BioSustain-programmet er at evaluere samtlige anvendte råvarer for bæredygtighed. Det at evaluere vegetabilske råvarer for bæredygtig er vigtigt, fordi ikke alle råvaretyper er dyrket, høstet eller transporteret efter bæredygtige principper. Et af BioMars mål er fuldt ud at kunne måle og dokumentere niveauet af bæredygtighed i alle led i værdikæden fra råvare til færdigt kvalitetsfoder", siger Nils Agnar Brunborg.

Udviklingsarbejdet omkring BioSustain er begyndt hos BioMar i Norge og fortsætter de kommende måneder som et fælles projekt for hele BioMar koncernen som led i gennemførelsen af sin strategiplan "Going for Global Growth".

Fuglen på billedet er en Lundefugl, en såkaldt "indikator-art" helt i toppen af fødekæden i Norskehavet og Nord-Atlanten. Når der er for få småfisk i havet, sulter Lundefuglens unger ihjel, hvilket er sket i Norge flere år i træk.

* BioSustain er et Registrated TradeMark of BioMar.

** BioSustain-programmet markerer 20-års jubilæet for Brundtland-kommissionens rapport om miljø og udvikling med titlen "Vores Fælles Fremtid" fra 1987, og hvori 'bæredygtig udvikling' defineres som "en udvikling, der opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare".

Oplysninger om virksomheden: Schouw & Co., Aktieselskabet