2012-06-13

Fleksibilitet er fremtidens force

Evnen til at "expect the unexpected" er afgørende for fremtidens forsyningskædestrategier. Det fremhæver et stort fremtidsstudie udført på vegne af Deutsche Post DHL. Professor supplerer: "Pres på ressourcer vil sætte agendaen i fremtiden". Consafe Logistics’ eksperter vurderer, at fleksibilitet bliver fremtidens styrke.

 "At være forberedt på det uforudsigelige karakteriserer det modne og moderne intellekt", udtalte den irske digter Oscar Wilde. Deutsche Post DHL har gennemført et stort fremtidsstudie, der kortlægger sandsynlige udviklingsspor frem til 2050, og hvad konsekvenserne for logistikken er. Scenaria er et stærkt grundlag for at udvikle de rigtige strategier for en virksomhed, altså "at være forberedt på det uforudsigelige".

Fem visioner for fremtidens logistik

"Delivering tomorrow” er navnet på Deutsche Post DHL’s bud på logistikkens udfordringer anno 2050. Arbejdet sker på baggrund af et forskerpanel, og resultatet er fem bud på fremtiden. Et fællestræk er, at efterspørgslen på logistik vil stige, men logistikudbyderne står samtidig over for forskelligartede udfordringer:

  1. Utæmmet økonomi – snarligt kollaps

    Efterhånden som behovet for logistik vil stige i en verden, der kræver hurtig udveksling af varer mellem forbrugscentre, vil klimaforandringerne og de afledte naturkatastrofer oftere stikke en kæp i hjulet på logistikken og udfordre logistikudbyderne.

  2. Mega-effektivitet i mega-storbyer

    Et globalt super-grid mellem verdens mega-storbyer vil have behov for gigantiske transportmidler, det gælder både lastbiler, skibe og fly, men også rumfragt. Logistikudbyderne skal kunne håndtere al logistik vedrørende mega-storbyernes lufthavne, hospitaler, indkøbscentre etc.

  3. Skræddersyet livsstil

    Logistikudbyderne skal organisere hele den fysiske værdikæde i en verden, hvor forbrugerne kan designe deres egne varer i 3D. Det fører til en decentralisering af produktionen, hvor det kun er råmaterialer og data, der distribueres globalt. En stærk regional logistikkapacitet bliver sammen med et højkvalitets last mile-distributionsnetværk vigtige succeskriterier for logistikfolket.

  4. Paralyserende protektionisme

    Høje energipriser og dramatisk mangel på ressourcer fører til spændinger, både mellem lande og handelsblokke. Regeringer vil se logistik som et strategisk våben, og logistikudbydere i lande, der ikke indgår i handelsblokkene, vil fungere som mellemled i den internationale handelskurtage.

  5. Global modstandskraft – lokal tilpasning

    Topprioriteten for logistiksektoren vil være forsyningssikkerhed og en backup-infrastruktur for at sikre pålidelig transport i ustabile og urolige tider. I stedet for komplekse just-in-time leveringer, bliver enorme lagre placeret tæt på producenterne uundværlige stødpuder.

Fleksibilitet bliver det nye sort

Ronald Schepers og Michael Barding, der er Sales Managers for Consafe Logistics i henholdsvis Holland og Danmark, er enige i en lang række af fremtidsstudiets pointer. "Kvalificerede fremtidsscenaria er ekstremt vigtige for virksomhedernes proces med at udvikle konkurrencedygtige logistikstrategier, der kan tackle fremtidens udfordringer", fortæller Ronald Schepers og tilføjer: "Den allervigtigste egenskab er at være klar til forandringer. Kan en virksomhed skabe en indstilling og kultur, der omfavner forandringer og hurtige tilpasninger, er den godt rustet til fremtiden. Jeg tror på, at træning af change management skills på alle niveauer er det vigtigste tiltag, virksomheder kan investere i".

Michael Barding har arbejdet med logistik i 22 år, og han kan registrere, at forandringstakten kun går én vej, og det er hurtigere og hurtigere. "Klima, skræddersyet livsstil, globalisering, protektionisme etc. presser logistikken mere og mere, og det eneste effektive svar er høj fleksibilitet. IT-løsningerne og teknologierne er der, det handler mere om, at den menneskelige faktor skal være i stand til hele tiden at tænke ud af boksen, og at fleksibiliteten skal tænkes ind i strategien".

Pres på ressourcer

Supply chain lederens største udfordring i fremtiden er mangel på ressourcer. Sådan lyder vurderingen fra professor i supply chain strategi Richard Wilding fra Cranfield University. Det gælder råvarer, kontanter, byggegrunde, kompetent arbejdskraft, ja selv vand er ved at blive en sjælden og undervurderet ressource. Men det gælder først fremmest energi.

"Én løsning på udfordringen er at gentænke den måde, vi bruger ressourcer på. I stedet for forbrugsmodellen køb-brug-smid-væk har vi behov for en mere bæredygtig model, hvor ressourcer bliver delt eller lejet. Har enhver husholdning brug for sin egen græsslåmaskine? Har alle virksomheder brug for sit eget lager, sin egen fabrik og sin egen flåde af køretøjer? Eller er det muligt, at deling af aktiver og nye samarbejdsmodeller kan optimere både effektivitet, affaldsmængde og transportudnyttelse?", lyder spørgsmålet fra Richard Wilding.

Seks anbefalinger til logistikchefen

Eksperternes vigtigste anbefaling er en åben, fleksibel og nytænkende tilgang til strategi og praktiske løsninger. Det kan fx omfatte følgende seks praktiske tiltag, men der er selvsagt ingen færdig opskrift på, hvordan virksomheder tackler fremtidens udfordringer:

  1. Invester i udvikling af medarbejdernes kompetencer både inden for basale logistikfærdigheder og relationskompetencer.
  2. Overvej mere lokal elle regional produktion indrettet på bæredygtig vis.
  3. Del aktiver med partnere og endda konkurrenter, www.co3-project.eu er et eksempel på såkaldt horisontalt samarbejde omkring transportkapacitet.
  4. Se nærmere på economy of scale-tiltag som større skibe og lastbiler.
  5. Se nærmere på muligheder for postponement- og mass customisation-strategier, hvor produktets grundmoduler bliver serieproduceret i lavomkostningslande, og kundetilpasningen sker i sidste øjeblik og tæt på slutkunden.
  6. Tænk materialegenbrug og recirkulering med ind i produktudviklingsfasen, overvej forretningsmodeller hvor varen bliver lejet ud, og produktansvaret forbliver hos leverandøren.


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk

Oplysninger om virksomheden: Consafe Logistics AB

Nyheden præsenteres i samarbejde med MyNewsdesk